2010. június 22., kedd

Zöld tea a diéta segítője!

Utána néztem egy kicsit, hogy a zöld teának, milyen hatása van a diétára.

Napi egy liter zöld tea elfogyasztása a szervezetet megfelelő antioxidáns védelemmel látja el.


Fotó  


Zöld tea - fekete tea (fogyás.info cikke)
Mindkét teát ugyanannak a tea cserjének a leveléből állítják elő. A két tea közötti különbség a levelek feldolgozásában van. A fekete tea esetében a szárítást követően a leveleket egy jelentős oxidációs folyamaton viszik keresztül. Az oxidációnak köszönhetően a tea elveszti antioxidáns tulajdonságainak nagy részét, íze azonban karakteresebb és összetettebb lesz. Ezzel szemben a zöld tea elkészítésénél a leveleket csupán minimálisan teszik ki ennek az oxidációs folyamatnak, így antioxidáns összetevői sértetlenek maradnak. A zöld tea éppen ezen antioxidáns anyagoknak köszönheti számtalan jótékony hatását.

A két tea közötti különbség elkészítésükben is megnyilvánul. A fekete teát forrásban lévő vízzel, míg a zöld teát a forrást követően kb. 80°-os vízzel kell leönteni. Ennek magyarázata egyszerű; a forró víz elpusztítja a zöld teában lévő értékes antioxidáns anyagokat és vitaminokat, ami pedig a zöld tea lényegét képezi.

A zöld tea és fekete tea közötti hasonlóság a tea koffein összetételében van. Mindkét tea koffein tartalma meghaladja a kávéét, azonban felszívódása a kávéval ellentétben nem lökésszerűen, hanem fokozatosan történik. Így a tea képes hosszú távú, kiegyensúlyozott és természetes felfrissülést okozni.
 

A vital.hu cikkében olvasható: 
A tizenöt hétig tartó kísérlet után a kutatók azt állapították meg, hogy a magas zsírtartalmú étrend esetén a zöldteakivonat 47%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24%-kal csökkentette a testtömeg növekedését, míg a kettő együttes alkalmazása 89%-os redukciót eredményezett – teahát a zöld tea rendszeres fizikai aktivitás esetén nagymértékben stimulálta a zsír lebontást, a leghatásosabbnak pedig a kettő kombinálása bizonyult.

4 megjegyzés:

NőiCsizma írta...

Ezek nagyon értékes információk voltak számomra! Nagyon köszönöm!

Judit írta...

Szia!!!!

Kitartás a mai gyümölcs naphoz. Én tegnap megcsináltam, bár este már éhes voltam, megettem egy almát, és mentem aludni. Ilyenkor mindig azon agyalok éhesen miket fogok enni az elkövetkező napokban. Én pizza lapot veszek a boltban, meg bolti szószt (üveges kicsit drága de sokáig elég). A pizzára paradicsomot, újhagymát (ha kicsit csalok némi kukoricát és 1 gombát teszek). Isteni, ill. nehezen állom meg a két szeletet. Hát a család... Nekik külön főzők, tegnap krumplistésztát. Én abból nem is ehetek, de ők elvannak vele.
Teát én is iszom, igaz nem zöld teát (elfogyott, de lehet visszaváltok rá.
Drukkolok a mai naphoz!!!!!

Szilvi írta...

Fogyó alatt én is ittam a zöld teát, vannak filteres változatok is, kényelmes vagyok és az gyorsabb, fini citromos változatban is. Már csak 87 nap:-)

Secima írta...

Mi eddig nem ittunk zöld teát a koffein tartalma miatt, de most mi is nekiállunk inni.