2009. július 29., szerda

Scrapbook oldalak élesítése

Már többször gondoltam rá, hogy írok egy bejegyzést a scrapbook oldalak élesítéséről. És most hogy Tinci rákérdezett elmondom, hogy én mit szoktam csinálni!

Mert ugye sok blogban megcsodálom, hogy milyen élesek a kontúrok, minden apró kis részletét szépen kiemelik.

Mielőtt teljesen elkészül az oldalad, már akkor  élesíts a fotón. Filter/Sharpen/Unsharp Mask(de bármelyiket kipróbálhatod a Sharpen-en belül). 
A sötét színeket egy kicsit mélyítem, egy kicsit kontrasztosítom. Ezeket szoktam használni: Image/Adjustments/ Levels.. - Brightness/Contrast.. - Curves.. - Shadow/Highlight(de itt is próbálgasd a többit is)

Mutatok egy példát:

Ezt a két fotót használtam fel a Mi is voltunk gyerekek című oldalamhoz! Láthatod, hogy nem túl jó a minősége, a Scrapbook oldalon, kimondottan rosszul nézett ki! És mivel a fotó a lényeg, állítgattam rajta és a végén elég elfogadható lett. (Sajnos nem tudom pontosan mit csináltam, csak változtattam az értékeket!)



Az elkészült nagyméretű jpg oldalt, lekicsinyíted,- eddig gondolom mindenki így csinálja, majd újra élesítened kell a fenti módokon! Mivel a  méret csökkenésével romlik a minősége!

Ezt természetesen a PhotoShop-ban is meg lehet tenni a Sharpen-nel, de én ACDSee-t szoktam erre használni. Psd file-ból csinálok jpg-t, majd az ACDSee9/Fotókezelő/Szerkesztés/1. átméretezés/2. Élesítés!

 
Ez a kép 700x700 pixelre van kicsinyítve! DE NINCS ÉLESÍTVE!


Ez pedig Élesítés után, kész állapotban!


Remélem tudtam ötletet adni, és sok szép  ÉLES oldal születik majd:D

4 megjegyzés:

Judit írta...

Köszi a tippet, legközelebb kipróbálom.

LaceE írta...

Köszi, erre már én is kíváncsi voltam. (Egyébként ott az 1 pont a "bosszúért" :) - bocsi )

Kriszta (hozak) írta...

Köszi a leírást, ki fogom próbálni. sokkal jobb az élesítés után.

Tinci írta...

Köszi a tippet! Biztos kipróbálom!
Aranyos vagy, hogy válaszoltál a kérdésemre!