2010. október 10., vasárnap

Mai főzőcske...

Amíg nem találkozunk záp tojással, addig nem is hisszük el, hogy létezik! És micsoda szerencse, hogy én már szagoltam ilyet:D:D
Ezért ma a nokedlibe, nem csak úgy beleütöttem, hanem előtte egy kis pohárba tettem! Természetesen, az utolsó tojás volt záp! Azt hiszem ideg bajt kaptam volna, ha az egész a szemétbe landolt volna:))) Kövessétek a példám, mert bárkinek lehet ilyen nagy szerencséje!!!!

Már régen csináltam pörit, és még egy kis tojásos nokedlit csináltam. Ma rájöttem, mennyi mindent nem szeretek a főzés közben:

1. Amikor a hagyma héja nem jön le könnyen, ilyenkor bedühödök, és leszedem a felső réteget is vele, persze ez a legvastagabb, és alatta a hagyma mikro nagyságú lesz:D

2. A hagyma könnyező hatásáról ne is beszéljünk, ma egy nagyon kemény hagymával kerültem össze. Sírtam rendesen, de én győztem.... :)

3. És hát a nokedli szaggatás... ez egy fájdalmas sport, vagy én vagyok gyenge???:D

4. Hűű és ezt a vacak nokedli szaggatót elmosni.... és mikor a szivacs tele lesz a tészta darabjaival, na hát ez a halálom. Erre azt találtam ki, hogy előtte beáztatom, majd jól lekapargatom. És csak is gagyi szivacsot használok a folyamathoz, mert utána úgy is a kukába köt ki!

5. Tojásos nokedli. Hogy az edény falán több tojás marad, mint a tésztán.... na ezt sosem értettem. Ez is ázik most...

Különben jókedvűen főzőcskéztem, ezek a szükséges kellemetlenségek el is felejtődnek, amikor megesszük a finomságokat.

Persze, profi vagyok abban, hogy a legalapvető ételeket simán elrontsam, elsózom, vagy túlfőzöm, vagy még nem puhul meg eléggé... de van olyan is, hogy mindent jól csinálok, és még sem lesz olyan finom, mint szokott. De ma azt hiszem sikerült tökéltesen elkészíteni.... jajjj ha csak most nem ég oda a pörííííííííí.......... rohanok:D:D





13 megjegyzés:

Rita(006) írta...

Remélem nem égett a végén oda a pörid! Tökéletesen írtad le a hagymapucoláshoz és a nokedliszaggatáshoz fűződő viszonyom!
Jó ebéd utáni sziesztát!

Ágicza írta...

Nekem is a rémálmom a záptojás :( De mivan ha a főtt tojás az?! Ilyennel még szerencsére - legalábbis remélem - nem találkoztam. A hagymapucolás "élvezetes" pillanatai... ó igen :D hallottam olyat, hogy ha hideg vizet tartogatsz bent a szádba, akkor kevésbé csíp... egy próbát megér:) A nokedli szaggatástól én is irtózom, azért is van olyan kevésszer :D Puszi

Unknown írta...

:) :) :) A hagymától én már akkor is bömbölök, ha csak ránézek. Csomagolt formában. Messziről. :) :)
A tojást már feltörés előtt is lehet ellenőrizni. Fogod és jóóóól megrázod. Ha érzed, hogy lötyög a héjában, akkor rossz. Ha meg sem moccan, akkor egészséges. Eddig nekem ez bevált. Ja! És kipróbáltam, hogy kotyogósan tényleg záp. Fúúúúúúúj!

Merika írta...

Brigi ezekkel én is küzdök. A galuska tésztát kicsit lágyabbra készítem és akkor nem kell erőművésznek lenni! A tojásos nokedlinél pedig a tojást hagyom félig lágyra, és akkor ha összekeverem, a nokedlire kerül.(anyukámtól így tanultam)A mosogatása a dolgoknak nálam is úgy zajlik, hogy megy a kukába a szivacs!

Unknown írta...

Nem fogod elhinni, de ma én is pont tojásos nokedlit csináltam. Ahogy Merika írta, én is először szinte készre sütöm a felvert tojást, és csak utána teszem hozzá a nokedlit, és azt főzöm össze. Akkor nem lesz olyan a tál oldala. A nokedliszaggatót meg egy kefével szoktam először viszonylag teljesen megszabadítani a gusztustalan részektől. De azért sokszor nálam is megy a szemétbe utána a szivacs. Ja, a hagyma? Én sok vizet iszom közben, és amikor érzem, hogy mégis nagyon csíp, bele szoktam szagolni egy konyharuhába. Attól valahogy kitisztul a orrom, és nem könnyezek tovább. És még egy praktika, amit idősektől szoktam hallani, és a fentiekkel együtt jól működik: hagymavágás közben figyelj arra, hogy csak a szádon keresztül lélegezz. :-)

szrjudit írta...

Hát szívemből szóltál, nincs is mit hozzáfűzni, itt vigyorgok, mert én már rég csináltam, de abszolút átérzem, amiről írsz :D :D :D

kreatívhit írta...

Kedvenc ételem :)..és egy tipp a mosogatáshoz. Ha ki van meredve és hídégvízzel történik a mosogatás akkor lehet még szivacs se kell.
Nekem bevált ez a módszer.

NőiCsizma írta...

Nekem a nokedli a mumus. Anno fiatal koromban az első nokedlim a kukában végezte, azóta is rettegek tőle, ha azt kell csinálnom...

Szilvi írta...

Hehe, nokedli a kedvenc kajám és csak akkor szoktam csinálni, ha aktuális a mosogatószivacs csere....nem is értem, miért?

Rika írta...

Nahát, már megint akkor járok erre, amikor a tojásos nokedli a téma, nem is értem :-)) Felsoroltak velem is megesnek, kivéve, hogy nem csinálom keményre a tésztát, inkább gyorsabban szaggatom. Mosogatáshoz pedig szigorúan csak a hideg víz jó, azzal nem ragad, de a szivacs akkor is kuka.

éva judit írta...

még jó hogy nem szeretem a nokedlit:)

Mounier Noémi - Kolibri írta...

Jót mulattam míg olvastam :P Köszi :)

evadraga írta...

Nálunk a férjem mosogat :D
Ha mégis nekem kell, akkor én mosogató-kefével mosom el a szutymós tálat :)
Nokedli rulez :D
És mivel szemüveges vagyok, és muszáj hordanom még főzés közben is, engem nem csíp a hagyma vágásközben. ;)
Olyan aranyos a blogod :)