2010. május 30., vasárnap

Borleves - Leves felnőtteknek:D

Délelőtt olyan szép idő volt, aztán elborult... és hogy jókedvre derítsem magam, gondoltam csinálok egy kis Borlevest. Elvileg, karácsonyra szoktam készíteni, amikor kint hideg van,   belül pedig ez jól felmelegít:D A borocska is azóta várja hogy elkészüljön belőle ez a finomság, mert tavaly nem csináltam meg!

Jaa igen, ez felnőtt leves... bár mi gyerekként is kaptunk belőle mert olyan finom:)



Borleves receptje: ( valahonnan a netről )

Hozzávalók: Kb 4 személyre (2,5 dl/fő)

1/2 l Fehér bor ( nem kell a drága, 400-500 ft-os is megteszi. Ma Tokaji Furmint használtam )
1/2 l víz
1 mokkás kanál
szegfűszeg
1 m. k.
fahéj
1
citrom héjja ( vékonyan krumpli hámozóval pucolva )
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg
porcukor
5
tojás sárgája
1 evőkanál
liszt

A vízbe öntünk 1 dl bort, és beletesszük a fűszereket ( szegfűszeg, fahéj, citrom héj)  és kb 5-10 percig kis lángon forralom (fedő alatt is lehet, hogy ne párologjon el a víz) , hogy az ízek jól összeérjenek. 

Majd leszűrjük, hogy csak az illatos boros víz maradjon az edénybe.

Közben a tojás sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd bele tesszük a lisztet

A maradék 4 dl borból egy keveset öntünk a tojáshoz, hogy hígabb legyen, majd hozzá öntjük a fűszeres vízhez, amit előtte levettünk a tűzről, úgy hogy közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, nehogy össze kapja a tojást. 

Most már mehet bele az összes megmaradt bor!

Innentől már csak az a dolgunk, hogy lassú tűznél gyakran kevergetve kb 10 percig forraljuk. És el is készült!

Mire is használhatjuk?

1. Melegen tálaljuk levesként. Leggyakrabban szenteste készítjük.
2. Langyosan, üvegbe töltve, és hűtőbe tárolva napokig eláll... és mint kis "likőr" fogyasztható! Nagyon finom így is! Az öcsém kedvence:)
3. Nagyon hasonlít a borsodóra, ezért akár öntetként, mi rizskókra szoktuk tenni! (Rizskók: tejberízs, összekeverve tojás sárgájával és a tojás fehérje habjával, és meg van sütve)

De nem hiszem hogy maradna belőle...:D

Jó étvágyat hozzá...:)



7 megjegyzés:

LaceE írta...

Jól hangzik. A fogyókúrám után kipróbálom :)

Kovaxka írta...

Nálunk sodó volt, de én is kaptam belőle mindig kicsi koromban! :) Szuper lehetett!

Szilvi írta...

Nyamiiiii! Még sose ettem, de nem ördöngősség elkészíteni, így majd kipróbálom.:)

Tinci írta...

Hű de fincsi leves! Köszi a receptet!

Kata írta...

Hmmm. A borsodót mi is kaptuk gyerekkorunkban :)

Secima írta...

Én nem emlékszem, hogy ettem volna ilyet, de egyszer kipróbálom.

Zsu írta...

Egész jónak hangzik, bár én nem vagyok oda az alkoholos kajákért. Viszont ilyen kistányérunk nekünk is van. :D