2011. július 10., vasárnap

Saját oldalam elemzése

Mörjike The Patriot készletéből készült egy oldalam a keresztfiúnkról. Akkor megígértem, hogy egy kicsit mesélek róla.Először mindig végignézem a készlet elemeit, egyesével.
Aztán keresek egy képet, ami illik a készlethez és a témához.
Utána választok egy keretet, vagy készítek papírból, vagy PS-el.
Az hogy milyen lesz az elrendezés, ilyenkor még nem tudom, de törekszem arra, hogy legyen rajta:
- több réteg papír, papírdarab
- komment és dátum
- Cím, ami színében, vagy nagyságában, kitűnik az oldalból
- díszítő elemek, pl. masni
- ha van akkor ragasztószalag vagy kapocs, így még valóságosabb
- figyelek az árnyékolásra
- a fotót, a készlet színvilágához igazítottam, kicsit levettem a színmélységéből, szaturáltságából.

Na és akkor pakolgatom az elemeket. Amit megfigyeltem már mások oldalán is, hogy nem mindig kell az elemeket a funkciója szerint használni, pl. a képkeret, ha megfigyeled, kétszer is szerepel az oldalon, és a második csak díszítésként.
Amikor úgy éreztem, hogy elkészültem, a mentés és kicsinyítés után látom igazán, hogy jó e.

Az első képet mikor megláttam, valahogy éreztem, hogy nem jó valami. Ilyenkor újra elkezdem rakosgatni a dolgokat, így született meg a második kép.

Nézd meg a különbséget.... a 2. sokkal összeszedettebb lett.


Az első amit észre vehetsz, hogy a csillagokból készített zászlót, alulra helyeztem át, mert az ívelése úgy körbefogja a fotót.
A bal alsó részen a csillagokat és a kör díszt, felülre tettem, mert az a papírtépés, nagyon elvonta a szemem, így hogy egy kicsit takarásban van, nem olyan feltűnő.
A három kis kitűzőt pedig bal oldal közepére helyeztem.
A háttérpapít is világosabbra cseréltem, hogy jobban kiemeljem a mintás papír formáját.

És akkor hogy mit lát a szemünk, mikor először megnézed:


A címtől elindul a tekintetünk és így megy körbe, de az első változatnál, a tépés és az alsó díszítés elvonta a figyelmet.

A második változatnál: a címtől a körforma felé, majd a díszítő képkeret és a gemkapocs, a komment irányába vezeti a tekintetünk. A dátum és a zászló forma pedig megadja az alsó ívet.

Remélem egy kicsit tudtam segíteni abban, hogy átlássátok az oldalaitokat, mielőtt még publikáljátok. Persze ez csak az én meglátásom. Nem biztos, hogy mindenkinek így tetszik :)

9 megjegyzés:

Timi írta...

Hűű de jó ez az elemzés! Nem is gondoltam volna! de én tanultam belőle!Köszönöm!

Merika írta...

Timinek igaza van.Mindig tanulunk egymástól, és ezt nagyon szeretem! Én nagyon ösztönös alkotó vagyok, a "hagyma" oldalaknál azt hiszem már csak utólag lehet elemezni. Mindenesetre azt már megtanultam, hogy a fotóról nem elvonni kell a figyelmet, hanem rá irányatani!!! Ezt még nagy ösztönösségemben is igyekszem figyelni.Mörjike annyira jó készleteket készít, ez is annyira tetszik, és ahogy Te használod, pláne!

Ányi írta...

Szuper volt ez az elemzés, ezt az oldaladat különben is nagyon szeretem! Tényleg, ahogy megfogalmaztad, ez a 'tömörítés', egy helyre pakolás jót tett az oldalnak :)

Kriszta (hozak) írta...

Köszönöm, hogy okosodhattam!

szrjudit írta...

Szerintem is nagyon jó, hogy leírtad, nem árt néha más szemmel is ránézni egy oldalra. Köszi! Az oldalad pedig csodás!

Kisnyul írta...

Nekem tetszik és köszönöm!

Nagyon szeretem az oldalaidat és azt, hogy segíteni próbálsz. Nem hiszem, hogy valaha megtanulom a pakolgatás tudományát, de legalább egy kicsit közelebb kerülök hozzá.

Mörjike írta...

Brigi, zseniális vagy!!! Nagyon szeretem az elemzéseidet. Én csak, azt tudom, amikor megkapom tőled a CT oldalt, ránézek és azt látom, ez nagyon rendben van, tökéletes. Jó látni azt, hogy tudatos rendszer van az oldalaidon, jó érzékkel válogatod össze a papírokat, elemeket és műveled az önkritikát. :)
Ez az oldalad is így egyben van.
Köszönöm a rendszeres és profi munkádat a csapatomban!!!!

pufiindian írta...

Nekem is hasznomra vált, ezután ilyen szemmel is nézem majd az oldalaimat. Köszönöm.

Annamari írta...

Nagyon tetszett az elemzésed! :) Hasznos is volt számomra, köszönöm! Egyébként imádom ezt az oldaladat!!! Annyira profi az egész! :)