2011. február 12., szombat

Zabkása ...hmmmm:P

Hogy mit is eszek mostanában...hmmmm zaaaabpeeeeheeelyt!



Kétféle ember létezik, aki szereti vagy nem szereti! Ha még nem kóstóltad, akkor ki kell próbálnod, mert ez mennyei és egészséges!

Idézet: activia.hu

"A zab zabpehely formájában az egészséges reggelik elmaradhatatlan alkotója, de felhasználása ennél változatosabb lehet: Amerikában süteményt, Belgiumban sört készítenek belőle.

A zabpehely kevés kalóriát tartalmaz, viszont rost- fehérjetartalma magas, amely hozzájárul, hogy tartalmas és tápláló étel legyen. Jelentős mennyiségben tartalmaz B1- vitamint, de számottevő B2-, B3-, B6- és K-vitamin tartalma is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma, de gazdag kalciumban, vasban és cinkben is.

A zabpehely rendszeres fogyasztása jó hatással lehet az egészség megőrzésére, javíthatja az emésztést és a csontok, valamint erek általános állapotát. Fogyasztása minden korosztály számára kedvező lehet, de kisgyermekek, kismamák, és idős emberek táplálásában játszhat kiemelkedő szerepet."

Bár én nem vagyok kisgyerek, sem kismama, és még idősnek sem idős, még is imádom a zabkását, ami számomra a gyermekkorom íze! A nagymamám mindig ezzel tömött, hogy ez nem hízlal:P Na jó volt is oka, mert sosem voltam az a nádszálkisasszony! :D:D

Rengeteg zabkása receptet találhattok a neten, mindegyik nagyon finom lehet!!!

Zabkása,- ahogy én szeretem:
4-6 tálka

- 1l tej ( ha nincs elég tej itthon, akkor vizet is teszek bele )
- 10 evőkanál zabpehely ( lidl féle, mert ez olyan finom apró szemű )
- 1-2 csomag vaníliás cukor
- édesítő szer vagy bátraknak cukor:P

Tetejére: kakaópor, fahéj, lekvár vagy málnaszörp!

Szóval ez rém egyszerű!
Felteszed a tejet melegíteni, közben beleszórod a vaníliás cukrot, és az édesítőt ( vagy cukrot). Amikor már melegszik a tej, beleteszed a zabpelyhet, és ha felforrt, azonnal le is veheted a tűzről.

Ilyenkor még jó híg, a tejben úszkálnak a fincsi zabpelyhek... és most merőkanállal tálkákba szedem.
Itt kb 30 perc alatt szépen hűl, közben csodálatosan megdagad és felszívja a tejet. Olyan állagú lesz, mint a boltokban kapható tejberizs!

Fotót nem tudtam csinálni, mert mindig elfogyott mire elővehettem volna a fényképezőgépet:PP
Reggelire, uzsonnára, vacsorára is kitűnő!

Jó étvágyat!


2 megjegyzés:

Sapimanó írta...

Én is nagyon szeretem, de simán vízzel főzöm fel, és cukor nélkül, majd gyümölcsös joghurt, vagy simán gyümölcs kerül bele :)

Kisnyul / Andi írta...

Köszönöm az ötletet, mindenképp kipróbálom. Most jöttem a Lidl-ből, majd a köv. vásárláskor beszerzem. :)